Modigt ledarskap

Prokrastineringsapan

Mar 12, 2024
Sigtunastiftelsen

Kommer du ihåg tv-serien Girls? 

I en oförglömliga scen (som jag kan relatera lite fööör väl till) inser huvudpersonen Hannah att hon skjutit upp sitt bokskrivande så länge att hon nu måste skriva en HEL BOK på EN DAG 😅 Annars riskerar hon att bli stämd av sitt förlag!

Den här veckan har jag ”låst in” mig på Sigtunastiftelsen för att jobba med min bok om Mod att möta motgångar i ledarskapet. Så jag inte – dansande på deadline – måste gömma mig under täcket som Hannah och bomma igen dörren… 

Efter att ha fördjupat mig i forskningen kring motgångar och misslyckanden, har jag insett att prokrastinering ofta är rotad i rädslan för att misslyckas.

Och det finns fler såna knäppa övertygelser och ologiska beteenden vi ägnar oss åt när rädslan att misslyckas på jobbet knackar på. 

 

Du kanske känner igen dig i något av de fyra P:na prokrastinering, perfektionism, prestationsfokus och pleasing? 

De är som ”rustningar” vi tar på oss för att skydda oss – men ironiskt nog är det ofta själva ”skyddsmekanismerna” som hindrar oss från att ta oss framåt i karriären och livet. Ja, de kan faktiskt hindra oss från att vara oss själva…  

❗️Prokrastinering – en tendens att ständigt skjuta upp saker – är ofta ett omedvetet sätt att skydda vår självkänsla. För så länge du inte har gjort det där viktiga, kan du ju intala dig själv att du inte misslyckats!

❗️Perfektionism – ett sätt att vara bortom kritik – är en komplex och energikrävande skyddsmekanism. Genom att framstå som felfria hoppas vi kunna stå över all form av kritik. Risken med det tankesättet är att vi begränsar vår utveckling. Följ författaren och företagsledaren Sheryl Sandbergs råd (och slå uppskjutarflugan i samma smäll): ”Done is better than perfect!”   

❗️Prestationsfokus – ett sätt att bevisa vårt värde – kan dölja en djupare känsla av otillräcklighet. Paradoxalt nog kan detta konstanta behov av att prestera faktiskt förstärka rädslan för misslyckande. Ju högre vi sätter ribban, desto större blir fallet om vi inte når upp till den.

❗️Pleasing – ett sätt att påverka image – kan driva oss till att prioritera sånt som vi tror kommer att göra andra nöjda, för extern validering. Problemet är att det kan hindra oss från att vara sanna mot oss själva. Kom ihåg att du aldrig kan göra något modig om du är fast i tvångströjan "Vad ska folk tänka?"

 

Under stora delar av mitt arbetsliv har jag ägnat mig åt beteenden som jag nu förstår var skyddsmekanismer mot rädslan att misslyckas. 

Med tiden har jag kommit till en viktig insikt som jag vill dela med mig av. 

T-t-t-t-t-ruuumvirvel 🥁

Det tar mer energi att undvika saker än att faktiskt ta itu med dem! Misslyckanden, hur smärtsamma de än kan vara, är tillfälliga. Men ångesten av att aldrig ha försökt kan vara bestående.

 

Känner du igen dig? Hur gör du för att överlista prokrastineringsapan?

 

 

Modigt ledarskap i din inbox!

Få tips, stöd och inspiration att våga kliva fram som den ledare du är!

Mod att leda från hjärtat helt enkelt!